Mijn klusverhaal – (T)huis bij Kristel

Onlangs ben ik verhuisd naar een huis van 40 jaar oud dat een enorme update nodig had. Ik wilde er mijn eigen landelijke stijl aan geven en daarvoor moest echt het héle huis worden aangepakt. Van vloer tot wanden, van keuken tot badkamers. Alles is vernieuwd en aangepast naar de tijd van nu. 

Wat een werk was dat zeg! 

Het uiteindelijke verbouwingstraject heeft een half jaar geduurd, de tuin nog niet meegerekend, want ook die moest flink onder handen worden genomen. 

Nadat alle wanden en plafonds van het hele huis gestuukt waren kon alles geschilderd worden. 

De kleuren voor de verschillende ruimtes in huis koos ik op basis van sfeer die ik van te voren had bepaald door middel van digitale moodboards en het zoeken naar afbeeldingen die ik mooi vond in diverse woonbladen. 

Maar de kleuren heb ik ook bepaald aan de hand van de hoeveelheid daglicht die binnenkomt in dit huis, in combinatie met de andere materialen zoals vloeren, keukenfronten en stoffering.

 

voor en na foto keuken


Tip 1)
Wanneer er in een ruimte veel daglicht binnenkomt, kun je een meer donkere kleur gebruiken zonder dat het geheel té donker wordt. Kies daarvoor de muur waar het daglicht op schijnt.

 

Kalkverf

Omdat ik fan ben van kalkverf (ook wel fresco of chalkpaint genoemd) van Pure&Original heb ik ervoor gekozen om alle wanden en plafonds daarmee te schilderen. Kalkverf geeft een huis zoveel karakter door het gestreepte of wolkachtige patroon op de wanden. Hierbij kan ik mijn landelijke styling perfect combineren. Ik word elke dag nog blij van de rust die het uitstraalt!

De kleuren die ik in mijn huis gebruikt heb zijn vooral Old Linen voor de wanden en Dried Clay als accentkleur op de wanden, als kleur op de binnendeuren en trap. Kalkverf breng je op met een speciale kalkverf kwast met lange haren en water. 

 


Tip 2)
Kies één basiskleur voor je huis die vaker terugkomt in alle ruimtes van je huis. Dus een zacht grijze, warm wit of beige is een kleur die vaak makkelijk is toe te passen. Kies daarbij twee of drie accentkleuren voor alle kamers in huis en herhaal deze kleuren. Dit zorgt voor een aangename sfeer en rust in je huis. 

Probeer eerst de kleur die je gekozen hebt uit op een groot stuk papier, hout of op een klein stukje op een muur. Zo kun je de kleur het best uitproberen voordat je er direct hele wanden mee gaat schilderen.

 

Op de wand bij de eettafel vond ik het leuk om net wat anders te doen dus heb er voor gekozen om een lambrisering van verf aan te brengen. Tot ongeveer 160 centimeter uit de vloer heb ik met kalkverf de kleur Dried Clay opgezet.

 

Daarboven weer de kleur Old Linen. Deze lambrisering decoreert de muur zonder heel erg aanwezig te zijn. Ook biedt dit leuke mogelijkheden in de styling door er een aantal mooie items wanddecoratie overheen te hangen.

 


Tip 3)
Je kunt ook met behang een accent geven aan één ( korte ) wand in een kamer. Of maak een lambrisering met behang door 2/3 vanuit de vloer te behangen en daarboven een bijpassende kleur verf te gebruiken. Bij een behang met een patroon is het minder mooi om kalkverf te gebruiken. Dat zorgt namelijk ook al voor een patroon op de wand. Dus pas hier krijtverf toe, dat geeft een egale uitstraling waardoor het behang de meeste aandacht krijgt. Wil je behang gaan toepassen, laat me weten waar je interesse in hebt door een mail te sturen naar info@woonthuis.nl. Je ontvangt van mij dan 5% korting op je bestelling!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om de landelijke stijl wat meer eigentijds te maken heb ik de kalkverf en mijn rustieke decoratie gecombineerd met items in een meer strakke vormgeving zoals mijn eetkamerstoelen en tafel, verlichting, keukenkraan en een staallook binnendeur. Deze deur zorgt niet alleen voor een stoer detail in huis maar ook voor extra daglicht vanwege al het glas. Bijkomend voordeel is dat het voor je gevoel ook de ruimte extra vergroot.

Tip 4) Door een dichte deur te vervangen voor een glazen deur of deur met glas geeft dit je huis direct een meer ruimtelijk gevoel. Dat komt omdat je ziet dat er achter de deur ook nog een ruimte is. Je kunt voor verschillende opties kiezen zoals een stalen schuif- taats of draaideur. Kijk eens op de website van www.loftdeur.nl voor de diverse binnendeuren. En met een kortingscode ontvang je tot eind van dit jaar een mooie korting van 5% op je online aankoop. Stuur me een berichtje voor de korting.

 

Keuken

Het huis was helemaal leeg toen ik het kocht, alleen de keuken en badkamers zaten er nog in. Ja je leest het goed, dit huis heeft twee badkamers, hoe fijn, maar daar kom ik later nog op terug.

De keuken had inmiddels zijn beste tijd gehad dus die ging er ook uit en kon ik me gaan uitleven op een nieuw ontwerp. Met dit ontwerp ben ik naar de interieurbouwer gestapt en daar hebben we alles verder uitgewerkt. Ik wist al dat het blad van beton zou worden om daarbij eiken kastfronten te combineren. Deze kastfronten zijn van massief eikenhout wat op een eigen manier is verouderd en op kleur is gebracht. Nu heeft het hout een meer geleefde uitstraling zonder heel grof te zijn, ik woon tenslotte niet in een boerderij. Dit is een goede middenweg in een modern landelijke stijl.

 


Wat ook goed is uitgepakt is de koof, deze werkt de afzuigkap mooi weg en geeft een extra gezellige sfeer aan de keuken. In deze koof zit ook verlichting verwerkt die met een dimmer van lichtsterkte en kleur is te veranderen. Daarmee kan het licht, en daarmee ook de sfeer, snel en makkelijk worden aangepast.

Een extra luxe vind ik nog dagelijks de Quooker. Ik had in deze woning geen warm water. Daarom zou er een boiler nodig zijn welke het water 24 uur per dag verwarmd. Die boiler moest ook verwerkt worden in een kastje. Ik kon daarom dus ook kiezen voor een heet water kraan zoals de Quooker. Deze heeft een soort grote thermoskan die ook in je kast weggewerkt moet worden. 

Een heet water kraan verwarmd het water alleen wanneer het afkoelt tot een bepaald aantal graden, dus verbruikt niet de hele dag door energie. Voor mij was daardoor de keuze dus al snel gemaakt. 

Een extra handigheidje is de Quooker flex, daarmee maak je snel en makkelijk de hoekjes van je spoelbak schoon.

 

voor en na foto keuken

 

In de nis achter de kookplaat zitten geen tegels om de wanden te verfraaien of schoon te houden maar kalkverf met een beschermende matte sealer van Pure&Original. Deze zorgt er voor dat er geen vuil en vlekken in de verf trekt. Ik houd ervan om de sfeer zo rustig mogelijk te houden vandaar deze keuze al zie ik regelmatig ook mooie tegels voorbij komen die hier ook prachtig zouden staan. Maar ik houd vast aan mijn plan wat ik vooraf aan de verbouwing gemaakt heb om niet ondoordacht keuzes te maken, dat zou ik zonde vinden. Een maatwerk interieuradvies geeft richting en rust tijdens zo’n verbouwingstraject, het geeft je houvast en zorgt er voor dat keuze vooraf al duidelijk zijn. 

 

Tip 5) Heb jij na het maken van je interieurplan toch nog vragen over je interieur of zijn er nog interieurproblemen waar je niet uitkomt? Boek dan nu jouw Persoonlijk (T)huis Plan met mij van 60 minuten via Whatsapp. 

Ik kijk er naar uit jou via whatsapp te ontmoeten en je een heleboel interieurtips te geven. Zodat jij vol inspiratie en ideeën daarna zelf met je interieur aan de slag kunt gaan en je interieur jouw persoonlijke sfeer kunt geven. 

Gun jezelf dit Persoonlijk (T)huis Plan en investeer in je eigen woongeluk! 

Schilderen

Omdat in dit huis de keuken en woonkamer in elkaar overlopen heb ik de schilderkleuren op de muren en plafond gelijk gehouden. Dat geeft aan de hele ruimte een bepaald sober karakter maar met andere materialen is er kleur en zijn er structuren toegevoegd. Die zie zoal in de vloeren, raambekleding, meubelstoffen en decoratie terug.

 

Tip 6) Schilder het plafond mee in de kleuren van de wanden voor een rustige basis in je interieur. Dit kun je zowel met krijtverf ( egale uitstraling ) of kalkverf doen. Kleuren die je hier goed voor kunt gebruiken uit de Pure&Original collectie zijn onder andere Wild Garlic, Bone, Warm Grey, Old Flax en Ashes.

 

Vloeren

Over de vloeren heb ik vooraf goed nagedacht. Ik vind het belangrijk dat de vloer praktisch is, er loopt hier namelijk ook een lieve viervoeter rond, maar ook  sfeervol en geluiddempend. 

In de keuken, bijkeuken en de hal liggen waaltjes. Deze zorgen voor een bourgondische sfeer, dat vind ik zo gezellig. Deze heb ik gecombineerd met een eikenhouten vloer die ik zelf op kleur heb gebracht met een witte latex die ik na het drogen er weer afgeschuurd heb. Een heel werk maar ik werd blij met het resultaat. Deze heb ik daarna afgelakt met een matte vloerlak van Traelyx.

Nadat deze lak er op zat werd de vloer nog veel mooier. De matheid zorgde voor een rustig beeld en sluit daardoor goed aan bij de matte kalkverf muren.

Tip 7) Een vloer is de basis van je huis. Daarbij moet de stijl van je interieur perfect bij aansluiten anders wordt het nooit het perfecte geheel. Heb je een tegelvloer, bekijk dan de mogelijkheden voor het leggen van een extra dunne bourgondische tegelvloer zoals ik heb gedaan of kies voor een stoer tapijt of XL vloerkleed.

 

Dus kijk of je jouw vloer houten vloer kunt aanpassen naar een andere kleur. Is dat echt niet mogelijk dan is het dekkend schilderen ook nog een optie. 

Denk dan aan de vloerverven van Pure&Original. Alle kleuren in hun assortiment zijn mogelijk dus vraag gerust kleurstalen aan zoals ik heb beschreven bij tip 2!

 

Slaapkamers

De slaapkamers in dit huis hadden allerlei felle kleuren zoals geel en verschillende tinten blauw. Hiervan is inmiddels niets meer van terug te zien. 

Voor het eerst heb twee ‘echte’ kleuren gebruikt, en wel op mijn slaapkamer. Daar heb ik als basis op de wanden en het plafond de kleur Old Romance toegepast en als accent op een korte wand de kleur Rose Dust. Ik zag het al helemaal voor me, deze warme tinten vormden een perfecte basis die ik in het beddengoed en styling terug kon laten komen.

Er moest ook een nieuwe garderobekast komen en ik had een gelukje. Bij IKEA hadden ze namelijk exact de maat kast die ik nodig had. Deze PAX kast paste perfect zowel in de breedte als de hoogte in de nis van de slaapkamer. Door er bronskleurige meubelgrepen op te plaatsen combineert deze kast nu super goed met de verfkleuren op de wanden.

 

Voor en na foto slaapkamer

 

Tip 8) Wil jij je kast of binnendeur op een snelle manier een heel andere look geven denk dan eens aan een andere meubel- of deur greep. Deze zijn er niet alleen in zwart maar ook in grijs, brons of goud gepolijst. Kijk voor de mooiste modellen en kleuren op de website van Dauby en laat me weten wat je wilt bestellen via info@woonthuis.nl. Je ontvangt dan een mooie korting van 5% op je bestelling. 

 

De oude terracotta potten had ik al en wilde ik weer een mooie plek geven in huis. Deze staan nu in mijn slaapkamer op een stoere houten sidetable met daarin een aantal sfeervolle takken. Ook het beddengoed heb ik aangepast aan de verfkleuren. Het is van katoen met een subtiel randje aan de kussenslopen. De kleur is zacht taupe en daaroverheen ligt een linnen plaid in zandkleur. Van datzelfde linnen liggen twee sierkussens op het bed en nog een extra velours kussen in een oud roze. Hiermee geef je het bed een meer luxe uitstraling en is het een heel warm en cosy geheel geworden. 

 

Tip 9) Wil jij ook je slaapkamer een nieuwe look geven met mooi beddengoed

Gebruik dan stoffen als linnen en gewassen katoen. Deze geven je bed een heerlijk nonchalante maar sfeervolle uitstraling. Gebruik je dekbedovertrek als basis maar leuk het geheel op met een mooi plaid aan de achterkant van het bed en een drietal ( of meer ) sierkussens. Deze kussens hebben de kleuren van je slaapkamer en het beddengoed. En wissel gerust af met verschillende stoffen als katoen, linnen, breisels en velours om er een warm geheel van te maken.

 

 

Badkamer

Aansluitend aan mijn slaapkamer zit een kleine badkamer. Daarin zat een wastafel en bad maar ik wilde heel graag een inloopdouche. Dus hup bad er uit en douche er in. Dat was wel even wat meer werk dan ik hier nu snel schrijf. Het hele leidingwerk moest vervangen worden en aangepast, dus dit heeft heel wat werk gekost. Maar het resultaat is echt de moeite waard geweest. Nu heeft deze ruimte een stoere wastafel op ook hier een betonnen blad. En er is een ruime inloopdouche met stoer douchegarnituur. Ik wilde in deze ruimte iets stoers doen op de wanden namelijk deze een verouderde look geven met Marrakesh Walls van Pure&Original. Ik gebruikte voor de rust in het huis hiervoor wel de kleur Old Linen. Het uiteindelijke resultaat is stoer en past daardoor bij de tegels met een verweerde betonlook en de mat zwarte kranen. Ik stylde de badkamer af met mooie handdoeken in de sfeer en kleuren van de ruimte.

 

 

Zolder

Dit huis heeft een grote zolderkamer. Dat is de chillroom voor mijn zoon en daar is inmiddels al goed gebruik van gemaakt samen met zijn vrienden. De kleuren hier zijn in stoere grijstinten zoals Wild Garlic en Black Smoke van Pure&Original. Ook hier heb ik de kalkverf gebruikt voor de fijne sfeer die het geeft.

De dakschuintes van de zolder hebben we met oud houten planken afgetimmerd. Dat geeft een super stoere look wat past bij een tienerkamer.

 

Tip 10) Denk voor je wanden niet altijd alleen aan verf maar ook aan houten planken zoals het dus in mijn huis is toegepast. Dat geeft een stoere look, is geluiddempend én heel sfeervol. Gaat dit je echter wat te ver, denk dan aan behang. Dat is op een snelle manier toe te passen en er zijn tegenwoordig zóveel mogelijkheden in dessins en kleur! Kijk goed naar de stijl en kleuren in je huis en pas daar het behang op aan. En ben je het na een periode weer beu en vervang je het voor een ander behang, dan heb je ineens weer een heel nieuwe look in de ruimte! Kijk voor sfeervol en eigentijds behang op de website van www.bnwalls.nl en laat me weten waar je interesse in hebt door een mail te sturen naar info@woonthuis.nl. Je ontvangt van mij dan 5% korting op je bestelling!

 

Badkamer 2

Grenzend aan deze zolderkamer zit dus ook een badkamer. Eerder zat hier een douche die al héél lang aan vervanging toe was. Tijdens het slopen hebben we er  een wand uit kunnen halen waardoor er ineens ruimte ontstond voor een bad. Deze hebben we onder de dakschuinte geplaatst met daarboven een dakraam waardoor nu fijn het daglicht binnen komt. 

Een stoere natuurstenen waskom staat hier opnieuw op een betonnen blad. Al de betonnen bladen heb ik behandeld met een matte sealer van Pure&Original waardoor vocht er niet in trekt. Dat werkt erg goed en voorkomt dat je overal tegels moet gebruiken in je badkamer.

 

 

Weer helemaal (T)huis

Hiermee sluit ik mijn klusverhaal af. 

Ik heb je in het kort meegenomen in mijn keuzes die zijn gemaakt voor het huis waar ik inmiddels met veel plezier woon. Door de fijne sfeer die hierdoor is ontstaan kom ik er tot rust en voel ik me er helemaal (T)huis!

Ik gun jou dat gevoel ook van harte toe dus wens je heel veel succes en plezier met alle gegeven tips!

Ben je na het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt en wil je snel aan de slag met jouw eigen interieur?

Plan hier dan jouw Persoonlijk (T)huis Plan!

 

Hartelijke woongroet,

Kristel