In 10 stappen van verfpot naar een fijne interieursfeer

Hi klusser,

Afgelopen jaren heb ik zelf al heel wat verfklussen er op zitten. Soms omdat het moest, soms omdat ik gewoon zin had in een andere kleur op de muur.

Het blijft mij telkens weer verbazen hoe je met verf een heel andere sfeer in je interieur neerzet. Ga je voor licht of donker, voor één accentkleur of wil je een wand met een bepaalde structuur, het kan allemaal.

Maar voor je aan de slag gaat met een nieuwe verfklus dan is het nodig om eerst een aantal voorbereidingen te treffen. Je doel is uiteindelijk een mooie nieuwe kleur en look op de wand(en) en/of houtwerk toch?

Daarom is het handig om deze 10 stappen goed door te nemen en op te volgen.
Ik wens je heel veel succes maar zeker ook verfplezier toe.

1. Voor je gaat beginnen zorg er dan voor dat je jouw interieur beschermt tegen verfspatten. Dit doe je met dit
afdekplastic.

Afdekplastic kopen

2. Plak af wat niet met verf geraakt mag worden met de juiste afplaktape. Dat voorkomt frustraties en veel poetswerk naderhand. Haal de tape na het schilderen direct weg om het barsten van de verf te voorkomen!

Afdekplastic kopen

3. Heb je nieuw gestucte wanden of heb je wanden waarop geen water gedragen verf zit ga dan eerst je wanden voorbehandelen met een goede primer. Dit zorgt er voor dat de water gedragen kalk- of krijtverf goed gaat hechten en dat de verf mooi op je wand komt ( en blijft). Een primer breng je op met een verfroller voor muurverf.

Voorbehandelen kopen

4. Voor dat je het houtwerk zoals binnendeuren, kozijnen en plinten gaat schilderen gebruik je eerst een primer op waterbasis. Dit gaat er voor zorgen dat je verf mooi en egaal op het hout gaat hechten. Zeker ook als er een oude verflaag op zit op alcyd basis.

Primer kopen 

5. Voor het mengen van kalkverf in 2,5, 5 of 10 liter is het gebruik van een verfmixer zeer aan te raden.
De kalkverf is een dikkere verfsoort en daardoor lastig met de hand te mixen. Met de verfmixer op een boormachine te plaatsen wordt het een eenvoudig klusje en worden de kleurpigmenten goed met elkaar gemengd.

Verfmixer kopen

6.Zorg dat je een verf bak hebt voor elke kleur die je gaat toepassen en kijk ook naar welke maat. Je brede kalkkwast of muurverfroller hebben ook een brede bak nodig. Denk ook aan houten roerspatels om de verf te mengen.

Verfbak kopen

Deze kwasten en rollers heb je nodig voor het opbrengen van je muurverven.

Om de kalkverf ( Fresco ) op te brengen gebruik je een kwast met lange haren.
Kwast kopen

Dit moet je weten bij het opbrengen van kalkverf:

  • Voor je begint neem je een bak met schoon water en vul je een verfbak met kalkverf. Ga dan telkens met de punten van de kwast in het water en daarna in de verf. Zet hierna de verf op de wand en begin daarna weer opnieuw met het water.
  • Kalkverf is een verf welke in strepen opdroogt wanneer je met de kwast verticale banen trekt en een wolkerig effect als je kriskras over je muur gaat.
  • Maak de wand waar je aan begint in zijn geheel af. Je moet met deze verf nat werken. Zolang de verf nat is kun je deze met je kwast bewerken, zodra de verf op is gedroogd ( en dat gaat vrij snel ) kun je er niets meer aan veranderen. Kalkverf droogt op zoals jij hem opbrengt. Schilder daarom ook niet eerst alle randen bij het plafond met een verticale verfstreep, ook dat zie je duidelijk terug als de verf is opgedroogd. Mijn tip is om te starten van boven naar benden en zo van links naar rechts te werken..
  • Je creëert dus een eigen handtekening met de kalkverf. Daardoor is het mooier om een wand door één zelfde persoon te laten verven en niet met twee. Dat verschil ga je zien.
  • Kalkverf zet je in twee lagen op de muur. Dat geeft een volle kleur en zorgt er voor dat de strepen of het wolkenpatroon mooi zichtbaar wordt. Hoe donkerder de kleur van de kalkverf, hoe duidelijker dit effect uiteindelijk zichtbaar is.

Voor smalle randen gebruik je deze platte kalkkwast met lange haren

Kwast lange haren kopen

Voor moeilijke hoekjes is deze radiator kwast met lange haren erg praktisch

Radiator kwast kopen

Voor de krijtverf ( Classico ) kies je muurverf rollers welke geschikt zijn voor water gedragen ( acryl) verf.

Muurverfrollers acrylverf kopen

8. Geduld

Het leuke aan verf is dat het snel een zichtbaar resultaat geeft. En voor een beetje handige DIY-er is het een niet al te lastige klus. Maar voor alle verf die je op brengt geldt wel dat je geduld moet hebben tussen de verflagen door.

Wanneer je een tweede laag aanbrengt op een wand of houtwerk terwijl de eerste laag nog niet goed is gedroogd heb je kans dat de verf los gaat laten. En dat os natuurlijk zonde van je tijd en investering in de verf.

Dus mijn advies is, lees goed de beschrijving door op je verfblik en volg deze instructies.

9. Schone wanden, ook na een paar jaar?

Om kalkverf afwasbaar te maken, voor bijvoorbeeld achter je aanrecht of voor in je badkamer ( niet in de douche ) gebruik je een matte sealer Wanneer je de egale krijtverf gaat gebruiken neem dan van Pure&Original de Licetto verf.

Deze verf gaat niet glanzen wanneer je deze afneemt met een vochtige doek. Hij blijft mat. Denk ook eens aan een bijkeuken, toiletwanden of trapopgang om deze afwasbaar te maken.

Dat scheelt jou vast een hoop frustraties in het dagelijkse leven. Even een doekje over een vlek en je wand is weer mooi!

10. The best part

Nadat je klaar bent met je verfklus kijk alles nog even goed na voor je de kwasten gaat uitspoelen en opruimen. Ik baalde wel eens als ik dat allemaal gedaan had en dan toch nog ergens een stukje niet gezien had met schilderen of ergens per ongeluk tegenaan gestoten had.

Je kwasten houd je mooi door ze goed uit te spoelen met water en ze dan aan de lucht te laten drogen. Zo kun je deze later nog eens hergebruiken.

En nu genieten maar van de nieuwe sfeer die jij helemaal zelf hebt aangebracht in je interieur!

Enjoy!

Een hartelijke woon groet,
Kristel

 

P.S.:
Heb je interesse in de metallic verven, betonlook verf, trapverf, matte sealer of ander product van Pure&Original?
Stuur een mail naar info@woonthuis.nl.

Ik help je graag verder

 

Kan je geen keuze maken in de juiste woonstijl?

Weet je nog niet wat jouw persoonlijke interieurstijl is?

Download dan mijn gratis E-book – 6 gratis Landelijke Moodboards die jouw huis verwarmen, zodat jij je eindelijk thuis voelt en je miskopen voorkomt!